Evaluation of compost utilization for cucumber horticultural production
DOI:
https://doi.org/10.26885/rcei.13.2.140Keywords:
organic fertilizer, recycling, circular economy, agriculture, sustainabilityAbstract
To avoid compacted soils, loss of organic matter, superficial roots, reduced plant development and lower production, the use of organic fertilizers through compost is proposed. The objective of this research was to evaluate the effect of compost made from agro-industrial residues of vegetable origin on the dynamics of cucumber production and quality. The treatments applied to the plants were a mixture of soil and 150 grams of compost for treatment 1, 300 grams for treatment 2, and a control that was only soil. The variables evaluated were plant height, number of leaves, number of flowers and fruit quantity, weight, and length. The study revealed that treatment 2 could be an alternative to replace synthetic fertilization in cucumber cultivation since a positive response was observed in plant growth and yield. The use of agro-industrial wastes of vegetable origin for compost production is presented as an effective and sustainable solution for the proper management of these wastes.
Downloads
Metrics
References
Contreras-Cauich, M. F., López-Tolentino, G., Rojas-Serrano, F., Muñoz-Osorio, G. A., Marín-Collí, E. E., Castillo-López, E., y Jiménez-Chi, J. A. (2022). Eficacia de la fertilización orgánica en el desarrollo del pepino (Cucumis sativus) en campo abierto. Revista Internacional de Investigación e Innovación Tecnológica, 56, 57–64.
Domínguez, N., Duarte, J. C., Gura, B., Quiroga, A., Cyncar, M., López, C., Brítez, D., y Muller, J. (2021). Plan de ordenamiento urbano y territorial de la ciudad de Capitán Miranda.
Gaibor Calero, D. A., y Ramírez Zambrano, M. Á. (2023). Evaluación de tres dosis de fertilizantes orgánicos en el desarrollo agronómico del pepino (Cucumis sativus) variedad cucumber en El Triunfo Cantón La Maná [Proyecto de investigación]. Universidad Técnica de Cotopaxi.
García-Bucio, P., Sotelo-Navarro, P. X., Poggi-Varaldo, H. M., Cañizares-Villanueva, R. O., y Escamilla-Alvarado, C. (2022). Circular bioeconomy indicators for utilization of the organic fraction of municipal solid waste. Revista Internacional de Contaminacion Ambiental, 38(Special issue 3), 78–92. https://doi.org/10.20937/RICA.54350
Iñiguez-Covarrubias, G., Iñiguez-Franco, F. M. F., Martínez-Gutiérrez, G. A., y Ryckeboer, J. (2011). Separación de residuos domiciliarios para la preparación de compost y su análisis en la producción de pepinos. Agrociencia, 45, 639–651.
López-Morales, M. L., Leos -Escobedo, L., Alfaro-Hernández, L., y Morales-Morales, A. E. (2022). Impacto de abonos orgánicos asociados con micorrizas sobre rendimiento y calidad nutraceútica del pepino. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 13(5), 785–798.
Pacas Herrera, C. R. (2002). Efecto de la Composta en el Cultivo de Pepino (Cucumis sativus L.) en invernadero [Tesis]. Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro.
Selent Chaparro, L. M., Amarilla, S., Romero Encina, G. A., Benítez Brítez, V. N., y Vigo Garay, J. A. (2023). Empoderamiento de mujeres rurales a través de la producción hortícola: el caso del distrito Capitán Miranda, departamento de Itapúa, Paraguay. Revista Sobre Estudios e Investigaciones Del Saber Académico, 17.
Soretire, A. A., Ezema, C. A., Awaogu, C. E., Okafor, C. C., Umoren, A. S., y Adeyemi, N. O. (2023). Biotransformation of organic wastes through composting using Tricho-derma harzianum and its effects on cucumber (Cucumis sativus L.) yield. International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, 12(Special Issue), 191–199. https://doi.org/10.30486/ijrowa.2022.1957121.1452
Valdez Torres, L. C., Granillo Moreno, K. A., Dévora Isiordia, G. E., González Enríquez, R., y Arellano Gil, M. (2018). Capítulo VII. Respuesta de pepino a diferentes tratamientos de fertilización orgánica y química en un suelo arcillo compactado bajo invernadero en el Valle del Yaqui. Líneas de Investigación de Cuerpos Académicos.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Tatiana Wieczorko Barán
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.