Profitability of soybean cultivation with and without the use of effective microorganisms in the District of Nueva Esperanza - Paraguay in the agricultural year 2021/2022

Authors

DOI:

https://doi.org/10.26885/rcei.14.e726

Keywords:

soybeans, microorganisms, cost, yield, profit

Abstract

Soybeans (Glycine max L.) are one of the most widely planted crops in the department of Canindeyú, and the use of effective microorganisms is a promising alternative for more sustainable production. The objective of this study was to analyze the profitability of soybean production with and without the use of effective microorganisms in the 2021/2022 agricultural year. The methodology used was a case study of two farms, with a quantitative, descriptive approach and data collection was carried out through interviews. Data processing was performed using Excel spreadsheets. Under the conditions in which the studies were conducted, it can be concluded that the farm that uses the effective microorganism product has a lower cost and higher profitability in the agricultural year considered.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rafaela Guerrero Barreto, Universidad Nacional de Canindeyú, Escuela de Posgrado. Katueté, Paraguay.

Ingeniera Agrónoma por la Universidad Nordeste del Paraguay. Profesora de extensión de la Facultad de Ciencias Agropecuarias y Ambientales de la Universidad Nacional de Canindeyú, cursando la Maestría en Agronegocios y Desarrollo Rural, Universidad Nacional de Canindeyú (etapa de tesis), iniciando doctorado en Ciencias Empresariales en la Universidad de Comercialización y Desarrollo.

Milciades Melgarejo Arrúa, Universidad Nacional de Canindeyú, Escuela de Posgrado. Katueté, Paraguay.

Ingeniero Agrónomo por la Universidad Nacional del Este, master y doctor en agronomía por la Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Brasil, profesor investigador en la Facultad de Ciencias Agropecuarias, profesor categorizado en el SISNI-Conacyt, Nivel I - Res. 217/2023.

References

Amorim, F., Guimarães, G., Marcomin, G., Batalha, M., y Afonso, P. (2023). Forecasting costs and risk of corn and soybean crops through Monte Carlo simulation. Business, Economics and Management. https://doi.org/10.20944/preprints202307.0884.v1

Barreto, R. G. (2022). Efecto de microorganismos eficaces (EM) aplicados en diferentes dosis sobre el cultivo de la soja. Ciencia Latina Revista Científica Multidisciplinar, 6(1), 1653-1668. https://doi.org/10.37811/cl_rcm.v6i1.1653

Cámara Paraguaya de Exportadores y Comercializadores de Cereales y Oleaginosas. (2022). Área de siembra, producción y rendimiento. https://capeco.org.py/area-de-siembra-produccion-y-rendimiento/

Carazo, P. C. M. (2006). El método de estudio de caso. Pensamiento y Gestión, (20), 165-193. https://www.redalyc.org/pdf/646/64602005.pdf

Dirección de Meteorología e Hidrología. (2022). Dirección de Meteorología e Hidrología. https://www.meteorologia.gov.py/

Feijoo, I. M. A. L., y Reinaldo, J. R. M. (2016). Microorganismos eficientes y sus beneficios para los agricultores. Revista Científica Agroecosistemas, 4(2), 206-215. https://aes.ucf.edu.cu/index.php/aes/article/view/84

Hoyos, D., Alvis, N., Jabib, L., Garcés, M., Pérez, D., y Salcedo, M. V. (2008). Utilidad de los microorganismos eficaces (EM®) en una explotación avícola de Córdoba: Parámetros productivos y control ambiental. Revista MVZ Córdoba, 13(2), 1346-1356. https://doi.org/10.21897/rmvz.397

Joshi, H., Bishnoi, S., Choudhary, P., y Mundra, S. (2019). Role of effective microorganisms (EM) in sustainable agriculture. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 8(3), 172-181. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2019.803.024

Llonch, D. A. (2017). La soja, la otra materia prima estratégica de Sudamérica. Global Affairs and Strategic Studies, Universidad de Navarra. https://www.unav.edu/web/global-affairs/detalle/-/blogs/la-soja-la-otra-materia-prima-estrategica-de-sudamerica

Martínez, J. (2013, 25 de noviembre). Microorganismos benéficos en agricultura. ABC Rural. https://www.abc.com.py/edicion-impresa/suplementos/abc-rural/microorganismos-beneficos-en-agricultura-646213.html

Martínez, J. (2017, 23 de abril). Microorganismos eficaces. ABC Rural. https://www.abc.com.py/edicion-impresa/suplementos/abc-rural/microorganismos-eficaces---ing-agr-jorge-martinez--1592185.html

Parodi, A., y Enciso, V. (2018). Rentabilidad de la producción de soja (Glicine max L.), en sistema de siembra al voleo y sistema de siembra directa en el distrito de Santa Fe-Alto Paraná-Paraguay. Custos e Agronegócio, 13(4), 260-277. http://www.custoseagronegocioonline.com.br/numero4v13/OK%209%20voleo.pdf

Pina, J. I. (2012). Clasificación toxicológica y etiquetado de productos fitosanitarios. Cámara de Sanidad Agropecuaria y Fertilizantes. https://www.casafe.org/wp-content/uploads/2019/05/Clasificacion-toxicologica-etiquetado-fitosanitarios.pdf

Quispe, Y. C., y Chávez, C. M. F. (2017). Evaluación del efecto que tienen los microorganismos eficientes (EM), en el cultivo de pepinillo (Cucumis sativus L.), municipio de Achocalla. Apthapi, 3(3), 858-872. http://ojs.agro.umsa.bo/index.php/ATP/article/view/161

Rodríguez, E. A. (2005). Metodología de la investigación. Universidad Juárez Autónoma de Tabasco. https://www.academia.edu/37714580/Metodolog%C3%ADa_de_la_investigaci%C3%B3n_Ernesto_A_Rodr%C3%ADguez_Moguel_LIBROSVIRTUAL

Sampieri Hernández, R., Fernández Collado, C., y Baptista Lucio, M. P. (2010). Metodología de la investigación (5.ª ed.). McGraw-Hill Interamericana Editores. https://www.icmujeres.gob.mx/wp-content/uploads/2020/05/Sampieri.Met.Inv.pdf

Sánchez, D. D. D., Barreto, R. G., y Chung, C. K. K. (2022). Importancia de la producción de soja en la economía paraguaya en el año 2021. Revista Científica Estudios e Investigaciones, 11(1), 146-158. https://doi.org/10.26885/rcei.11.1.146

Sarmiento, G., Amézquita, M., y Mena, L. (2019). Uso de bocashi y microorganismos eficaces como alternativa ecológica en el cultivo de fresa en zonas áridas. Scientia Agropecuaria, 10(1), 99-107. https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2019.01.06

Tanya Morocho, M., y Leiva-Mora, M. (2019). Microorganismos eficientes, propiedades funcionales y aplicaciones agrícolas. Centro Agrícola, 46(2), 93-103. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_abstract&pid=S0253-57852019000200093&lng=es&nrm=iso&tlng=es

Viera, W., Tello, C., Martínez-Salinas, A., Navia-Santillán, D., Medina-Rivera, L., Delgado, A., Perdomo-Quispe, C., Pincay-Verdezoto, A., Baez, F., Vásquez, W., y Jackson, T. (2020). Control biológico: Una herramienta para una agricultura sustentable, un punto de vista de sus beneficios en Ecuador. Journal of the Selva Andina Biosphere, 8(2), 128-149. https://doi.org/10.36610/j.jsab.2020.080200128

Villagra, L. R. (2009). Actores del agronegocio en Paraguay. BASE Investigaciones Sociales. https://www.baseis.org.py/adjuntos/libro-agronegocios.pdf

Villalobos, G. (2021, 17 de marzo). ¿Qué son los agroquímicos? Fundación Solón. https://fundacionsolon.org/2021/03/17/que-son-los-agroquimicos/

Wesz, J., y Valdemar, J. (2020). A rentabilidade dos produtores de soja no Paraguai: Concentração e exclusão. Estudos Sociedade e Agricultura, 28(1), 77-102. https://revistaesa.com/ojs/index.php/esa/issue/view/esa28-1

Wilson, C., y Tisdell, C. (2001). Why farmers continue to use pesticides despite environmental, health and sustainability costs. Ecological Economics, 39(3), 449-462. https://doi.org/10.1016/S0921-8009(01)00238-5

Published

2025-12-26

How to Cite

Guerrero Barreto, R., & Melgarejo Arrúa, M. (2025). Profitability of soybean cultivation with and without the use of effective microorganisms in the District of Nueva Esperanza - Paraguay in the agricultural year 2021/2022. Revista científica Estudios E Investigaciones, 14, e726. https://doi.org/10.26885/rcei.14.e726

Issue

Section

Artículos Originales

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.